Az igazi Brownie – Jamie Oliver után szabadon

Hozzávalók:

25 dkg vaj
20 dkg jó minőségű keserű csoki (én 90%-os kakaótartalmút választottam)

80 g holland kakaópor
36 dkg kristálycukor – a masszát meg lehet kóstolni, és ízlés szerint módosítani az adagot.
65 g liszt
1 teáskanál sütőpor
4 db tojás
Adtam hozzá egy nagyobb marék aszalt cseresznyét, de szokás durvára tört dióval, esetleg mandulával gazdagítani.

Processed with VSCOcam with f2 presetProcessed with VSCOcam with f2 presetProcessed with VSCOcam with f2 preset

 

Almás-fahéjas paleo zabkeksz

Hozzávalók:
20 dkg zabpehely
10 dkg kókuszreszelék
1 tk szódabikarbóna
5 tk nyírfacukor
3 tk méz
2 db közepes nagyságú alma (én zöldalmával készítettem)
2 tk vanília aroma
2 tk fahéj
2 db tojás
kb. 1 dl 100 %-os almalé

A zabpelyhet és az összes száraz hozzávalókat aprítógépben kissé összetörtem. Apró kockákra vágtam az almákat (gépben, de késsel is tökéletes).
Külön tálban elkevertem habverővel a nedves hozzávalókat, ezután pedig a kettőt összekeverem. Vizes kézzel (sütőpapír hiányában kókuszzsírral megkent) sütőlapra helyeztem a gombócokat, az ujjaimmal kilapítgattam őket, majd az első adagot betoltam a 175 fokra előmelegített sütőbe (légkeverés) 30 percre. Gyönyörű lett, illatos, puha, egészséges! Nem szárad ki, non-stop lehet majszolni. Annyira finom reggelire (is), hogy egy banános-csokidarabos változat is nagyon izgatja a fantáziám.
Nekem stílusosan 22 darab keksz lett ebből a mennyiségből.
Aki csak este köszönti az Édesanyját, még van ideje elkészíteni – nagyjából 45 percet vesz igénybe.

Egészségetekre!
Szép vasárnap délutánt!

Réka

20140504-154852.jpg

Mielőtt bárminek is neki kezdtem, előmelegítettem a sütőt 180 fokra, mert pikk-pakk elkészülő finomságról van szó.
A  száraz hozzávalókat egy tálban elkevertem, azaz a lisztet egyszer átszitáltam, a sütőporral, a kakaóporral, valamint cukorral összedolgoztam. A vajat nagyobb kockákra vágtam, és gőzfürdő felett egy üvegtálban a csokoládéval lágy masszává elegyítettem. Ekkor adtam hozzá a cseresznyét is.
Amikor a csokoládé és a vaj egyesült, fokozatosan szórtam hozzá a szárazakat, majd egyenként a tojásokat is, és folyamatosan kevergettem addig, amíg fényesen csillogó, lágy csokimasszát kaptam.
Egy üvegtálat sütőpapírral béleltem, egyenletesen eloszlattam benne a masszát, majd alsó-felső sütéssel, 30 perc alatt készre sütöttem. A 20.perc után gyakran tűpróbáztam, ugyanis akkor jó a “brauni”, ha a teteje már megsült, de a villa, vagy a tűpróbához használt eszköz csokis marad.
Miután kivettem a sütőből, hűvös helyen hagytam kihűlni annyira, hogy kisebb fokú égési sérülések nélkül, könnyedén fel tudjam kockázni, és tálalható legyen.
Vanília fagyival, és egy kis exra ropogóssal díszítettem.