Az igazi Brownie – Jamie Oliver után szabadon
Hozzávalók:
25 dkg vaj
20 dkg jó minőségű keserű csoki (én 90%-os kakaótartalmút választottam)
80 g holland kakaópor
36 dkg kristálycukor – a masszát meg lehet kóstolni, és ízlés szerint módosítani az adagot.
65 g liszt
1 teáskanál sütőpor
4 db tojás
Adtam hozzá egy nagyobb marék aszalt cseresznyét, de szokás durvára tört dióval, esetleg mandulával gazdagítani.
Almás-fahéjas paleo zabkeksz
Hozzávalók:
20 dkg zabpehely
10 dkg kókuszreszelék
1 tk szódabikarbóna
5 tk nyírfacukor
3 tk méz
2 db közepes nagyságú alma (én zöldalmával készítettem)
2 tk vanília aroma
2 tk fahéj
2 db tojás
kb. 1 dl 100 %-os almalé
A zabpelyhet és az összes száraz hozzávalókat aprítógépben kissé összetörtem. Apró kockákra vágtam az almákat (gépben, de késsel is tökéletes).
Külön tálban elkevertem habverővel a nedves hozzávalókat, ezután pedig a kettőt összekeverem. Vizes kézzel (sütőpapír hiányában kókuszzsírral megkent) sütőlapra helyeztem a gombócokat, az ujjaimmal kilapítgattam őket, majd az első adagot betoltam a 175 fokra előmelegített sütőbe (légkeverés) 30 percre. Gyönyörű lett, illatos, puha, egészséges! Nem szárad ki, non-stop lehet majszolni. Annyira finom reggelire (is), hogy egy banános-csokidarabos változat is nagyon izgatja a fantáziám.
Nekem stílusosan 22 darab keksz lett ebből a mennyiségből.
Aki csak este köszönti az Édesanyját, még van ideje elkészíteni – nagyjából 45 percet vesz igénybe.
Egészségetekre!
Szép vasárnap délutánt!
Réka
Mielőtt bárminek is neki kezdtem, előmelegítettem a sütőt 180 fokra, mert pikk-pakk elkészülő finomságról van szó.
A száraz hozzávalókat egy tálban elkevertem, azaz a lisztet egyszer átszitáltam, a sütőporral, a kakaóporral, valamint cukorral összedolgoztam. A vajat nagyobb kockákra vágtam, és gőzfürdő felett egy üvegtálban a csokoládéval lágy masszává elegyítettem. Ekkor adtam hozzá a cseresznyét is.
Amikor a csokoládé és a vaj egyesült, fokozatosan szórtam hozzá a szárazakat, majd egyenként a tojásokat is, és folyamatosan kevergettem addig, amíg fényesen csillogó, lágy csokimasszát kaptam.
Egy üvegtálat sütőpapírral béleltem, egyenletesen eloszlattam benne a masszát, majd alsó-felső sütéssel, 30 perc alatt készre sütöttem. A 20.perc után gyakran tűpróbáztam, ugyanis akkor jó a “brauni”, ha a teteje már megsült, de a villa, vagy a tűpróbához használt eszköz csokis marad.
Miután kivettem a sütőből, hűvös helyen hagytam kihűlni annyira, hogy kisebb fokú égési sérülések nélkül, könnyedén fel tudjam kockázni, és tálalható legyen.
Vanília fagyival, és egy kis exra ropogóssal díszítettem.